Föreläsningar

Föreläsningar och utbildningar

Omkring 150 000 svenskar har någon form av autismspektrumtillstånd och antalet autismdiagnoser ökar. Men autism i sig är inget nytt, vilket betyder att autistiska personer redan finns överallt i arbetslivet. Av rädsla för stigmatisering vågar de inte alltid berätta om sin diagnos för arbetsgivaren. För att skapa verklig inkludering behöver kunskapen om autism därför stärkas.

Min föreläsning ger en lättfattlig introduktion till autism och förklarar hur det påverkar individen på jobbet, i arbetsgruppen och vardagen. Med hjälp av konkreta exempel förklarar jag skillnader i kommunikationssätt och hur man som arbetsledare får ut det mesta av medarbetare som har andra styrkor än majoriteten. Moderna, kreativa organisationer behöver alla sorters hjärnor och målet är harmoniska grupper där mixen av funktionssätt stärker helheten. Genom att synliggöra autistiska personers kompetens och potential ger jag verktyg och insikter för att skapa rätt inkludering.  

Autistiska medarbetare är är ofta idérika specialister som står fria från förutfattade meningar och tänker i nya, annorlunda banor. Att stötta autistiska personer på arbetsplatsen är inte svårt och handlar om att göra vissa anpassningar till deras behov. Med en grundmurad förståelse för att inte alla medarbetare fungerar likadant och bör stoppas in i samma mall, och ett öppet klimat där människor uppmuntras att berätta om sina diagnoser, kommer man långt.  

Varje föreläsning skräddarsys efter beställarens behov och kan genomföras antingen på plats eller digitalt.

Autism på jobbet - en kompetenshöjande föreläsning om autism hos vuxna:
Riktar sig till såväl personal inom skola och barn-/ungverksamhet, som arbetsplatser och ledare/HR.
Något av innehållet:

Vad är autism?
Hur påverkas man i vardagen av att vara autistisk?
Så funkar ett autistiskt kommunikationssätt
Så kan arbetsplatser bättre tillvarata kompetens och potential hos autistiska medarbetare
Hur går man vidare från värdegrundsord till att åstadkomma verklig inkludering?

Författarbesök:
Mot bakgrund av mina böcker berättar jag om autismens kulturhistoria, att upptäcka autism i vuxen ålder, varför kvinnor oftare flyger under radarn och, ur ett omvänt perspektiv, varför alla vinner på ett kunskapslyft kring våra olika funktionssätt.

Jag föreläser även för autismorganisationer och då ligger fokus på den senaste forskningen och strategier för att underlätta livet och vardagen.